Het is niet net, slet

Het is niet net, slet

Weet je nog? Die naaktfoto die je kreeg. Ja, die ene. En nee, hij was niet voor jou bedoelt. Niettemin verscheen die op je beeldscherm. En stuurde je het door naar anderen. Of je liet het alleen maar even zien. Weet je nog? Dat je iemand toen helemaal kapot maakte. Dat een foto die voor één iemand bedoeld was, plots gebrand stond op duizenden netvliezen. Lekker delen en hard lachen, erover praten niet te vergeten. Alsof we zelf allemaal zo net zijn. Weet je nog? Dat niet de persoon op de foto de slet was, maar jij.

Weet je nog, geleerd bij Geschiedenis, dat vroeger mensen aan de publieke schandpaal werden gehangen? Gesneden met woorden. Bekogeld met rotte tomaten. Niet voor niets is het afgeschaft. Maar zijn we nu niet weer terug bij af? Met zijn allen doen we nu precies hetzelfde, maar dan digitaal. Zonder erover na te denken delen we van alles via social media. ‘Zonder nadenken’.

Weet je nog? Patricia Paay een jaar geleden, die met de grond gelijk gemaakt werd. Of die tweet van Justine, die compleet misplaatste grap, die iedereen ineens massaal ging delen. Deze totaal onbekende vrouw raakte daardoor haar baan kwijt en heeft ook weinig kans op een nieuwe. Nee, weet je het niet meer? Gek zeg. Zij vergeten het nooit meer.

Weet je nog, dat je zei: “Moet iemand het maar gewoon niet doen, dan kan het ook niet verspreid worden.”? Sterk punt. En is ook zeker het slimst. Maar zijn we niet allemaal mensen? En maken we niet allemaal fouten? Hebben we niet allemaal recht op privacy? Voor zover die ons nog niet ontnomen is door alle ‘diensten van derden’.

Weet je nog, dat ik zei dat jij de slet bent? En jij niet begreep waarom. Want jij stond niet naakt op die foto. Jij weet wel beter. Maar jij wist niet genoeg. Anders zou je niet netsletten: “seksueel getinte dingen van een ander persoon online zetten”. Het is niet zo dat ik zelf nooit klakkeloos dingen gedeeld heb. Ik ben ook geen heilige. En jij vast ook niet. Maar wat zou het fijn zijn, als we vanaf nu niet delen maar denken. Want weetje, het is gewoon niet net, slet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *